ARGE Merkezi Nasıl Kurulur?

ARGE oldukça önemli bir çalışma alanı olmaktadır. Geliştirilen ve araştırılan konuların hedeflerin çoğu bu sistemden geçerek bir sonuca varılır. İş yerine daha uzun vadeli bir kazanç sağlamak için projeler kapsamında uzun vadeli yapılan bir çalışma alnı olarak bilinmektedir. ARGE merkezi ise bu konuda önemli ve araştırılan bir konulardan biridir. ARGE merkezi, 5746 saylı kanunda yer alan kurallar dahilinde kurulmaktadır. Bu ARGE merkezinin kurulabilmesi için ilk öncelikli olarak, asgari gerekliliklerin sağlanması şarttır. Bunlar ise, bu kurulmak istenen merkezlerde en az 15 tam zamanlı çalışanın olması, aynı şekilde bu merkezlerde kanun kapsamında ARGE faaliyetlerinin yurt içinde gerçekleştirilmesi şartı, işletmenin yeterli bir ARGE yönetimi ve aynı zamanda teknolojik varlıklara sahip olması gereklidir.

Bunlar ARGE insan kaynakları, fikri haklar, proje ve bilgi kaynakları başta olmak üzere yönetimin yeteneğinin ve kapasitesinin bulunması bu merkezlerin kurulması için gerekli olan şartlar arasında yer almaktadır. Ayrıca bir diğer gerekli şartlar ise, ARGE merkezinde ARGE ve destek personellerinin bu merkezlerde çalıştığı sırada fiziki kontrolünü yapabilecek durumda olması, bunu dışında bu merkezlerin konusu, süresi, bütçesi ve bunların yanında personel ihtiyacı gibi durumların tanımlanmış olması gereklidir. ARGE ve yenilik programların ve projelerinin bulunması söz konudur. Ayrıca bu ARGE merkezlerinin gerekli ayrı bir alana sahip olması ve tek bir yerleşke ya da fiziki mekanlarda yer alamsı gereklidir.

Bu merkezlerin kurulması için gerekli şartlar yukarıdakiler gibi sıralıdır. Ayrıca bu merkezlerin onaylanma süreçleri de söz konudur. Bunların onaylanması için ise gerekli olan birtakım şartlar söz konusu olmaktadır. Bunlar ise, bir proje fikri oluşturma ve bu proje fikrini projelendirme yeteneğinin olması gereklidir. Bunun yanında işletmenin sonuçlandırılmakta olan yürütülen ve planlanan ARGE ve yenilik projelerinin olması gereklidir. Proje izleme ve değerlendirme, bilgilendirme gibi sistematik durumların mevcut olması önemli bir noktadır. Ayrıca fikri ve sınai mülkiyet hakları ile ilişkili strateji ve faaliyetlerinin olması gereklidir. Ayrıca bu ARGE merkezlerinin onaylanabilmesi için işletme tarafından alınan ve ticarileştirilen patentlerin olması bu olayı daha da kolay bir hale getirir. Bu ve bunun gibi birçok önemli durumlar neticesinde ARGE merkezi kurulabilmesi için gerekli olan onay verilerek bu merkezler kurulabilir.

5746 sayılı kanun ile ARGE merkezlerinde sağlanmakta olan muafiyetlerde bu merkezlerinin kurulması kadar önemli olan durumlardır. Bunlar ise şu şekildedir:

ARGE indirimi: ARGE merkezlerinde gerçekleştirilmekte olan ARGE ve yenilik harcamalarının tamamının 13/6/2006 tarihli ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunun 10’uncu maddesinde yer alınan bilgilere göre kazancın ve 31/12/1960 tarihli ve aynı zamanda 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 89’uncu maddesi uyarınca ticari olan kazancın tespitinde indirim konusu uygulanır.

Gelir Vergisi Stopajı Teşviki: bu merkezlerde yürütülmekte olan ARGE ve yenilik projelerinde çalışan personelin, yapılan bu çalışmalar kapsamında elde ettikleri ücretlerin doktoralı olanlar için %90, ve diğerleri için ise %80 gelir vergisinden müstesna olarak tutulur.

Sigorta Primi Desteği: bu merkezlerde çalışmakta olan ARGE ve destek personelleri ile 26/6/2001 tarihli ve bununla beraber 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunun geçici olan 2’inci maddesi uyarınca ücretlerin gelir vergisinden istisna olan personeller haricinde bu yapılan çalışma karşılığında elde edilen ücretler üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren kişinin hisselerinin yarısı, her bir çalışan için beş yıl süre ile Maliye Bakanlığı bütçesinden karşılanmaktadır.

Damga Vergisi İstisnası: bu kanuna göre ise her türlü ARGE faaliyetleri ile ilişkili olarak düzenlenen kağıtlardan damga vergisi alınmamaktadır.

Son Yazılar