ARGE Projesi Nasıl Hazırlanır?

Şirketlerin çeşitli yatırımlar ve destekler alabilmeleri için bazı hususlara dikkat ederek ARGE Projesi hazırlamaları gerekmektedir. Yeni ürün, hizmet, üretim tekniği, teknoloji ve bilgi geliştirilebilmesi için gerekli olan destekler KOSGEB ve TÜBİTAK ARGE proje destekleri şeklinde olmaktadır. Bu desteklerin alınabilmesi için uygun proje hazırlama formatına uyum sağlamak gerekmektedir. Böylece desteklerin alınabilmektedir. ARGE projelerinde ise azami süre 24 ay olarak söylenmesine karşın kurul kararınca 12 ay daha ek süre tanınabilmektedir.

Kurul Tarafından Proje Değerlendirmeleri

Oluşturulan ARGE Projesi kurul tarafından çeşitli kriterlerce değerlendirilmektedir. Bu değerlendirme kriterlerinin başında ise proje sahibinin ya da girişimcinin yeterliliği ve projede çalışacak olan personelin yeterliliği bulunmaktadır. Daha sonrasında ise projenin yenilikçi yönü kurul tarafından değerlendirilmektedir. Üçüncü sırada ise projenin pazar araştırması ve ticarileştirilebilirliği söz konusu olmaktadır. Daha sonrasında da projenin sağlayacağı katma değer göz önüne alınmaktadır. Projedeki iş zaman planı ve destek kullanım planı da ARGE Projesi kurul değerlendirme kriterlerine girmektedir. Son olarak ise OECD tarafından hazırlanmış olan OSLO ve FRASCATİ kılavuzları değerlendirilmektedir.

Genel olarak geliştirilecek olan ürünün, düşünülen fikrin, teknolojik yönünün arttırılmasının ve ortaya yepyeni bir ürün çıkmasının hususları dikkate alınarak kurul değerlendirilmesi söz konusu olmaktadır. ARGE Projesi için bir işletmenin aynı anda 1 proje ile başvurma hakkı bulunmaktadır. Ancak arka arkaya 2 proje başvurusu gerçekleştiren firmaların aynı dönem içerisindeki başka bir proje başvuru hakkı bulunmamaktadır.

ARGE İnovasyon Kapsamında Olan Proje Destekleri

ARGE inovasyon kapsamında çeşitli proje destekleri bulunuyor. Bu desteklerin başında olan başlangıç sermaye desteği girişimciye 1 defaya mahsus şekilde verilerek 20.000 TL destek sağlanıyor. İşlik desteğinde ise teknoloji geliştirme alanında olan girişimcilere ödemeler yapılıyor. Kira desteği olarak da girişimcilere yönelik olarak Teknopark içerisinde aylık 1.250 TL, Teknopark dışında ise aylık üst limit olarak 1.000 TL kira desteği veriliyor. ARGE Projesi kapsamında personel gider desteği, makine teçhizat donanım hammadde yazılım ve hizmet alımı giderleri desteği ve proje geliştirme desteği bulunuyor. Bütün proje destekleri için ayrı ayrı şartlar bulunuyor. Uygun formatlarda ARGE Projesi hazırlandığı takdirde bütün bu destekleri almak söz konusu oluyor.

ARGE Sanayi Projeleri Destekleme Programı

ARGE proje destekleri olarak Sanayi ARGE Projeleri Destekleme Programı pek çok destek kapsamını içeriyor. Yeni ürün üretimi, ürün kalitesi ya da standardının geliştirilmesi, personel giderleri, malzeme ve sarf giderleri, maliyet düşürücü şekilde yeni üretim teknolojileri geliştirilmesi gibi daha birçok alanda destekler bulunuyor. Temel destek oranı %40 olan bu destek programında destek süresi proje başına en fazla 36 ay olarak söyleniyor. ARGE Projesi kapsamında Türkiye’deki yerleşik sermaye şirketleri bu programa başvuru yapabiliyor.

Üniversite Sanayi İşbirliği Destek Programı

ARGE Projesi destek programları arasında bulunan Üniversite – Sanayi İşbirliği Destek Programı içerisinde benzer alanlarda destekler sağlanıyor. Bu destek programındaki amaç ise üniversite ve kamu araştırma merkez ve enstitülerindeki bilgi ve teknolojik gelişmelerin önünü açmaktır. Destek kapsamında olan maddelerden söz edecek olursak da yeni ürün üretilmesi, mevcut ürünün kalitesinin arttırılması, ürün iyileştirmesi, maliyet düşürücü teknolojilerin geliştirilmesi gibi benzer destek maddeleri bulunuyor. ARGE Projesi destek oranı ise Kuruluş Kobilere %75, büyük ölçeklilere ise %60 olarak belirtiliyor. Bütçe kapsamında ise 1 milyon TL’ye kadar bütün projelerde destekler bulunuyor. ARGE Projesi için alınan desteklerde en fazla 24 ay destek süresi program içeriğinde yer alıyor.

Son Yazılar