İşletmelerde ARGE’nin Önemi Nedir?

ARGE’nin Önemi her geçen gün pek çok şirket tarafından daha da büyütülüyor. Şirketler ARGE merkezleri sayesinde geleceğe yönelik büyük yatırımlar yapıyor. Böylelikle de birçok alanda gelişmişlik söz konusu oluyor. Genel olarak gelişmişliği kapsayan bu önem ise uzun vadede şirketlere büyük kazanımlar sağlıyor. ARGE merkezlerinde yürütülen projeler ve elde edilen verim sayesinde piyasanın hızlı bir şekilde değiştiği görülüyor. Şirketlerin birbirleri ile yarıştığı bu ARGE merkezlerindeki önemi Amazon gibi büyük şirketlerin yaptığı yatırımlara göre değerlendirebiliriz.

ARGE Sayesinde Üretimin Gelişmesi

ARGE’nin Önemi olarak ilk başta üretimin gelişmesi söz konusu oluyor. Pek çok firma kendi ürünlerini en iyi şekilde üretmek ve müşterilere ulaştırmak istiyor. Bunun için de ARGE merkezleri en önemli faktörler oluyor. Müşterilerin talep ettiği ürünü üretmek ve bunu yaparken en başarılı sonuçları elde etmek için ARGE merkezlerinde çalışmalara gereksinim duyuluyor. Firma bünyesinde bulunan ARGE merkezleri ne kadar gelişmiş olursa ve ne kadar çok bütçeye sahip olursa o kadar başarılı sonuçlar elde ediliyor. Üretimi en sağlıklı şekilde gerçekleştirmek ve geliştirmek ARGE’nin Önemini bir kez karşımıza çıkarıyor.

Üretim Maliyetini En Aza İndirmek

ARGE çalışmaları ile birlikte firmaların üretim ile ilgili yaptıkları harcamalar çok daha aza indirilebiliyor. Bir ürünün en düşük maliyetle üretilmesi için gereken çalışmalar ARGE merkezleri ile birlikte yürütülüyor. Özellikle büyük firmalar ARGE’nin Önemi olarak bu alana oldukça fazla yatırımlar yapıyor. Böylece çok az maliyetle ürün üreterek daha fazla kazanç sağlamak söz konusu oluyor. Pratikte çok kolay gibi görünen bu avantajı elde etmek için ise ciddi çalışmalar ve yatırımlar yapılması gerekiyor. Ürünün maliyetini düşürmek adına kötü üretim sağlamak hiç iyi sonuçlar vermeyeceğinden kalitenin korunması önemli bir faktör oluyor.

Teknoloji Temelini Güçlendirmek Mümkün

ARGE merkezi çalışmaları sayesinde firmalar kendi teknolojilerini ya da var olan teknolojileri çok daha ileri seviyeye taşıyabilmektedir. Firmaların izlediği ARGE stratejisine bağlı olarak gelişen bu durum özellikle ciddi yatırımlar ile birlikte firmaları inanılmaz bir noktaya ulaştıracaktır. ARGE’nin Önemi olarak bir firmanın teknolojik temeli ne kadar güçlü olursa o kadar büyük projeler gerçekleştirebilir diyebiliriz. Bunun yanında piyasanın da değişimi ve gelişimi için ARGE çalışmaları mutlaka değerlenmelidir. Özellikle teknoloji temeli adına ARGE’ye yatırımlarını büyüten şirketlerce bu konuyu daha iyi anlayabiliriz.

ARGE Kapsamında Verilen Teşvik ve Destekler

Ülkemizde firmaların ARGE çalışmaları için çeşitli teşvik ve destekler sağlanmaktadır. Genel olarak şirketlerdeki ARGE merkezlerinin harcamalarında düşüş sağlayan bu destekler sayesinde daha rahat şekilde ilerlemek söz konusu olmaktadır. Bu destekler olarak ilk başta vergi istisnaları bulunmaktadır. Devlet ARGE merkezi bulunan şirketler için bazı vergi indirimleri ve istisnaları sağlamaktadır. Sigorta indirimi, gelir vergisi indirimi gibi çeşitlenen bu indirimler ile birlikte şirket giderleri iyice düşebilmektedir. ARGE’nin Önemi olarak bu indirimler özellikle yeni şirketler için büyük katkı sağlamaktadır.

Bunların yanında ARGE merkezlerinde bulunan personellerin ücret tutarlarına da devlet tarafından destek verilmektedir. Diğer destekler olarak de ARGE merkezi proje sermaye desteği, teknoloji geliştirme bölgeleri vergisel teşvikler, Kosgeb destekleri gibi pek çok destek şirketlere ulaştırılmaktadır. Bütün bu alınan destekler sayesinde ARGE merkezlerinde büyük projeler ve çalışmalar yürüterek pek çok alanda gelişim sağlamak mümkündür. Genel olarak basit şartları bulunan bu destekler devletin çeşitli kurumlarınca verilmektedir. Görüldüğü üzere ARGE’nin Önemi tek bir alan ile sınırlı kalmayarak geniş bir çerçeveye sığdırılmaktadır.

Son Yazılar