ARGE Merkezi Teşvikleri Nelerdir?

Ülkemizde bulunan pek çok şirket için ARGE Merkezi Teşvikleri bulunmaktadır. ARGE faaliyeti yürüten şirketlere verilen bu teşvikler ile birlikte çeşitli alanlarda büyük ölçüde maliyet düşürülmektedir. Böylelikle şirketler çok daha rahat ve güçlü bir şekilde ARGE faaliyetlerini yürüterek daha iyi bir konuma erişebilmektedir. Teşvikler ile birlikte geliştirilen ARGE merkezleri daha iyi projeler hazırlayarak her alanda ilerleme kaydetmektedir. ARGE Merkezi Teşvikleri bu anlamda şirketler için son derece önemlidir.

Gümrük Vergisi Teşviği

Gümrük vergisi teşviği ile birlikte ARGE ve tasarım faaliyetlerinde bulunan firmalar bu alanlarda kullanılacak ithal eşyalar için çeşitli istisnalara sahip olmaktadır. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tek Pencere Sistemi E- Başvuru uygulaması üzerinden gerçekleşen başvurular neticesinde ilgili gümrük vergisi teşviğinden faydalanılmaktadır.

Damga Vergisi Teşviği

ARGE Merkezi Teşvikleri olarak ilgili faaliyetleri yürüten şirketler için bu alanda düzenlenen kağıtlara yönelik damga vergisi istisnalığı bulunmaktadır. Bunun yanında ARGE personelleri için yapılan ücret ödemeleri nedeniyle düzenlenmiş olan hizmet ve aylık prim belgelerinden de damga vergisi alınmamaktadır. Damga vergisi istisnalığı bulunan kağıt ve belgeler de 5 yıl boyunca muhafaza edilmektedir.

ARGE ve Tasarım Vergi Teşviği

ARGE ve Tasarım vergi teşviği kapsamında pek çok indirim söz konusu olmaktadır. ARGE ve tasarım alanında yapılan harcamalar çeşitli indirim oranlarına tabii tutularak düşürülmektedir. Vergi, harçlar, genel giderler, dışarıdan alınan hizmetler, personel giderleri, amortismanlar, malzeme giderleri gibi harcamalarda indirimler söz konusu olmaktadır. ARGE ya da tasarım harcamalarındaki toplam ciro içerisindeki payı, uluslar arası destekli proje adedi, lisansüstü dereceli araştırmacı sayısının toplam ARGE personel sayısına oranı, ARGE sonrasında oluşan yeni ürünlerden alınan cironun toplam ciroya oranı maddeleri teşviğin önemli maddeleridir. Bu maddelerin herhangi birinde bir önceki yıla göre en az %20 artış sağlanırsa ARGE harcamalarının bir önceki yıla göre yarısı yani %50’sine kadar indirim yapılmaktadır.

Kurumlar Vergisi Teşviği

ARGE Merkezi Teşvikleri olarak kurumlar vergisi teşviği de teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyetlerini sürdüren mükelleflerin bu bölgelerde ARGE faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar üzerinden gerçekleşmektedir. Bu bölgelerde elde edilen kazançlar 31 Aralık 2023 tarihine kadar kurumlar vergisi ve gelir vergisinden muaftır.

Sigorta Primi Teşviği

Sigorta primi teşviği 5746 sayılı kanun çerçevesince gerçekleşmektedir. ARGE ve yazılım personellerinin ücret ödemelerinden hesaplanan sigorta primi işveren hissesinin yarısı bu teşvik kapsamınca sağlanmaktadır. Sigorta primi teşviği sayesinde şirketler personel sigorta primi ödemeleri konusunda oldukça rahatlamaktadır.

KDV Teşviği

ARGE Merkezi Teşvikleri olarak Katma Değer Vergisi Teşviği, 4961 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununa göre işlemektedir. İlgili teknoloji bölgelerinde faaliyet gösteren girişimcilerin elde ettikler kazançlar gelir ya da kurumlar vergisinden muaf tutulduğu süre içerisinde ürettikleri çeşitli yazılımların ve hizmetlerin katma değer vergisinden istisnası bulunmaktadır. Kanunda bulunan düzenlemeler ise 31 Aralık 2023 tarihine kadar geçerlidir.

Temel Bilimler Mezunu Personeller İçin Teşvik

Fizik, kimya, biyoloji ve matematik olarak bilinen temel bilimler alanlarından en az lisans derecesi şeklide mezun olan ARGE personellerinin aylık ücretinin o yılki asgari ücretin brüt tutarı kadar olan kısmı 2 yıl süre ile desteklenmektedir. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesinden karşılanacak olan bu destek ile birlikte ARGE merkezlerinin personel harcamaları düşecektir. ARGE Merkezi Teşvikleri olarak söylenen bu teşvik tutarı her yıl asgari ücretin brüt tutarına göre değişkenlik gösterecektir. ARGE merkezindeki personel sayısının temel bilimler mezunu personel sayısına oranı teşviğin alınabilmesini etkileyebilmektedir.

Son Yazılar