ARGE Süreçleri Nelerdir?

ARGE kapsamında geliştirilen yeni ürünlerin belirli bir süreçleri vardır. Planlı ve kapsamlı bir araştırma inceleme yolu ile yapılan bu ARGE çalışmaları birçok süreçten geçerek sonuca varılır. Bu ARGE süreçleri ise, 9 aşamadan oluşmaktadır. Bunlar ise şu şekildedir:

1.Fikir üretimi: ilk olarak ARGE çalışmalarında yapılması gerekli olan aşama fikir üretimidir. Bir ürünün gelişimi bir fikir doğrultusunda başlar. Böylelikle sürecin geri kalanı bu fikir doğrultusunda ilerleyerek devam eder. Bu fikir öncelikli olarak bir testten geçer. Bu süreçte ise birçok farklı fikirler de ARGE çalışmasına dahil olur. Bu birden fazla fikirler süzgeçten geçirilerek elenir. Bu süzgeçten geçme durumu SWOT analizi ile gerçekleşir. Bu analiz ise güçlü ve zayıf yönleri analiz ederek sürecin ilerlemesine katkı sağlar. Bu fikir analizinde piyasa araştırılır, mevcut olan fikirlerin güçlü ve zayıf yönleri hakkında geri bildirimler dahil olarak, hedef kitlenin önerileri dinlenir. Akabinde ise çalışan kişilerden öneri alınır. Son olarak ise rakip firmaların başarılı ve başarısız olan projeleri incelenir ve bir sonuca varılır.

2. Fikir tarama: bu aşamada ise, uygun olmayan fikirler her ne sebep olursa olsun bir şey değişmeden mümkün olan en kısa zaman içerisinde diğer fikirlerden ayrıştırılır. Bu çalışmalarda üretilen fikirler mutlak suretle tarafsız bir göz ile bakılarak seçilir.

3.Konsept Geliştirme ve Test: bu süreçte fikrin tarama aşamasından başarılı bir şekilde geçtiği baz alınarak, bu aşamada önemli olan ARGE çalışmasının hedef kitlenin tarafından nasıl karşılandığıdır. Bununla ilişkili olarak da hedef kitlenin üzerinden bir çalışma düzenlenir. Akabinde ise gelen geri dönüşümler neticesinde fikirlerin görselleştirilebileceği bir konsept hazırlanır. Bu konseptin kurulması ardından, konsepti anlıyorlar mı? Bu konsepti severler mi? Gibi sorular incelenir.

4.İş Analizi: 4. ARGE süreçlerinden olan iş analizinde ise konsept test edildikten sonra yeni ürünler veya da hizmetlerin karlı olup olmadığı değerlendirilir. Bu süreçte ise hedef pazarın ve ürün konumlandırmanın aynı zamanda kullanılacak olan pazarların karmasının altını çizen ayrıntılar ile bir strateji oluşturulur. Bunlar ise ürün için bir talep olup olmadığı, maliyetlerin tam olarak değerlendirilmesi, rekabetin ve eksik noktaların belirlenmesi gibi analizlerden oluşmaktadır.

5.Ürün Geliştirme: ARGE süreçleri bağlamında bulunan ürün geliştirme süreci, üretilen fikrin onaylandığı taktirde teknik ve pazarlama aşamasına geçilmesi durumudur. Bu aşamada ise, bir prototip ya da sınırlı bir ürün modeli oluşturulur. Bu durum ise kesin olan tasarımın ve spesifikasyonların aynı zamanda herhangi bir üretim yönteminin araştırılabileceğiniz anlamını taşımaktadır. Bu sayede ARGE çalışmalarındaki üretim aşamasının da araştırılmasına olanak tanımaktadır.

6.Test Pazarlaması: oldukça önemli olan diğer bir süreç olan test pazarlaması aşaması, konsept ya da tüketici testlerinden farklı olarak ilerleyen bir süreçtir. Çünkü önerilmekte olan pazarlama palanı takip edilen prototip ürünün bireysel olan unsurlarından ayrı olarak bir bütün olarak sunulur.

7.Önce Marka Tescili: herhangi bir ürünün ya da hizmet üretiminin başlamadan önceki olan ilk aşaması ve yapılması gereken ilk aşama işlem tescile uygun bir marka belirlemek olmasıdır. Ve bu durum ardından marka tescil belgesi almak gereklidir. Bu sayede üretilen ürünün ya da hizmetin tescillenmesi ile markaya ait bir durum olduğunun ve başkasının gerçekleştirmesi yasal olmayan bir durumu ortaya çıkararak markaya has bir durumu ortaya çıkaran önemli bir aşamadır.

8. Ticarileştirme: ARGE süreçleri içerisinde sonuncuya doğru olan bir önemli aşama olan ticarileştirme aşaması, konseptin geliştirilip test edildikten sonra ürünün piyasaya sürülmesi için alınana kararların gerçekleştirildiği önemli bir aşamadır.  Fiyatlandırma ve pazarlama planlarının sonuçlanması ve aynı zamanda satış ekiplerinin bunun birlikte dağıtımların detaylandırılması konularının gerçekleştirildiği bir süreç içerir.

9. Ürününü Piyasaya Sürün: oldukça önemli bir ARGE süreçleri içinden son aşama olan ürünün piyasaya sürülmesi aşaması oldukça hassas ve önemli bir aşamadır. Bu süreçte ise, yapılan tüm aşamalardan geçen ürünün piyasaya bir lansman ile sürülmesi durumudur. Bu süreçte piyasa performansına son olarak bakılarak doğru zaman da ürün piyasaya sürülür.

Son Yazılar