ARGE Merkezi Destekleri Nelerdir?

Günümüzde pek çok şirket ARGE Merkezi Destekleri sayesinde birçok alanda avantajlı konuma geliyor. Özellikle maddi açıdan rahatlama sağlayan bu destekler şirketlerin üzerindeki yükü büyük bir ölçüde alıyor. Tabii ki belirli şartları bulunan bu desteklerin alınabilmesi için bazı adımları gerçekleştirmek gerekiyor. Daha sonrasında ise belirtilen ARGE destekleri rahatlıkla elde edilebiliyor.

ARGE Merkezi Destekleri ülkemizde 5746 sayılı kanun ile birlikte gerçekleşmektedir. Yenilik kültürü, teknoloji, ürün ve üretim aşamaları gibi pek çok konuyu kapsayan ARGE, TÜBİTAK gibi kurumlardan proje desteği ile birlikte yürütülebiliyor. ARGE Merkezi Belgesine sahip olan firmaların alabileceği destekler ise; Temel Bilimler Personel İstihdamı Desteği, Gelir Vergisi Desteği, Sigorta İşveren Primi Desteği, ARGE ve Tasarım Vergi İndirimi olarak söylenebilir. Bunun haricinde ilgili firmaların faaliyetine göre farklı destekler de bulunuyor.

ARGE Merkezi Desteklerini Almak için Gereken Şartlar

ARGE Merkezi Desteklerinden faydalanabilmek için öncelikle bazı şartları sağlamak gerekiyor. Firmaların ARGE desteklerini alabilmesi için personel sayısı, ARGE insan kaynakları, bilgi ve proje kaynakları için yeterli kapasite ve yönetim yeteneğinin olması, ARGE personeli ile proje sayısının birbirleri ile uyumlu ve dengeli olması gibi nitelikler bulunuyor. ARGE Merkezi Destekleri bu niteliklerin sağlanması halinde ilgili kurumlardan alınabiliyor. Genel olarak bilinenin aksine sadece personel sayısı ARGE merkezi ve destekleri için yeterli olamıyor. Yeterli donanıma, teknolojiye, insan kaynaklarına, personele ve diğer bütün koşullara sahip olmak gerekiyor.

Gelir Vergisi Desteği

ARGE Merkezi Destekleri altına ilk olarak gelir vergisi desteği bulunuyor. Gelir vergisi desteği ARGE merkezlerindeki personeller için büyük katkı sağlıyor. ARGE faaliyetleri için personellerin geçirdiği süre boyunca gelir vergisi desteği veriliyor. Bunun yanında ilgili merkezlerdeki personellerin eğitim durumlarına göre muafiyeti de bulunuyor. Daha öncesinde personellerin ARGE merkezi dışında geçirdiği süre sınırlı olarak muafiyete dahil olurken yeni kanunla birlikte artık geçirilen süre sınırsız olarak tanımlanmış ve personellerin muafiyetten faydalanması mümkün kılınmıştır.

Gelir vergisi desteği olarak yüzdelik dilimler Matematik, Fizik, Biyoloji ve Kimya gibi temel bilimler alanlarında yüksek lisansa sahip olan ve doktoralı personeller için %95 olarak belirlenmiştir. Bunun yanında temel bilimler alanlarında lisans mezunu ya da yüksek lisanslı personeller için %90 gelir vergisi desteği bulunmaktadır. Diğer personeller için de %80 oranında destek yapılmaktadır.

İşverenler için Sigorta Primi Desteği

ARGE Merkezi Destekleri sigorta işveren prim desteği olarak da bulunmaktadır. İlgili kanun kapsamınca gerçekleşen prim desteğinde ARGE ve Tasarım merkezlerinde bulunan personeller için sigorta prim desteği yapılıyor. Personellerin aldıkları ücret üzerinden hesaplanan sigorta primi destek kapsamında işveren hissesinin yarısı şeklinde gerçekleşiyor. Sigorta prim desteği olarak dışarıda geçirilen sürenin de ARGE faaliyetine girmesi durumunda muafiyetten yararlanmak söz konusu oluyor. Ancak firmalarda çalışan diğer stajyeri çırak, kamu personeli ya da mesleki eğitim gören kişiler için sigorta primi desteği bulunmuyor.

Temel Bilimler Personel Destekleri

Firmaların yükü azaltacak şekilde gerçekleşen ARGE Merkezi Destekleri temel bilimler personel desteği ile birlikte devam ediyor. Bu destek kapsamında ARGE merkezlerindeki fizik, kimya, matematik ve biyoloji bölümü mezunu çalışanların bakanlık tarafından destekleri bulunuyor. Bu personeller için ilgili bakanlık tarafından 2 yıl boyunca asgari ücret tutarında olacak şekilde destek veriliyor. Fakat temel bilimler personel desteğinden yararlanabilmek için ilgili personellerin ARGE merkezi toplam personel sayısının %10’unu geçmeyecek sayıda olması gerekiyor. Aksi halde ARGE Merkezi Destekleri olarak temel bilimler personel desteği alınamıyor.

Son Yazılar