ARGE Nedir? Araştırma ve Geliştirme Nasıl Yapılır?

Öncelikli olarak ARGE nedir? Sorusunun yanıtını vermek gerekir ise ARGE, araştırma ve geliştirme kelimelerinin kısaltmalarından oluşan bir kelime olarak literatürde yer almaktadır. Yeni projelerin hayata geçmesinden önceki aşamada arge detaylı bir şekilde konuyu araştırır ve beklentilere uygun bir biçimde geliştirme çabalarını yapmakla sorumlu olunan bir alandır. İş hayatında yer alan bu alanda araştırma ve geliştirme çalışmaları yapılır. Ortaya çıkarılan ürün kullanıcılar ile buluşturulmadan önce gelişim sürecinin ilk aşaması olarak arge den geçmektedir. ARGE nedir? Denildiği zaman aslında arge, ulusal düzeydeki rekabet avantajını sağlayabilecek olan ve yeni gelişmiş bir proje yaratma başlangıcı olarak bilinen noktadır.

Bu sebeple oldukça önemli ve ciddi bir alan olarak iş hayatında yer almaktadır. Önemli sınırları aşabilecek imkanları doğuran bir alan olan ARGE, ortaya çıkarılan projeleri başarılı bir şekilde organize etmekle yükümlümdür. Araştırma ve geliştirme süreci içinde sadece tek bir kişi sorumlu olamaz, bunun yanında arge çalışmalarını tanıtmak ve aynı zamanda halka aktarmak için en az yapılan iş süreci kadar bu süreç de önemli bir noktadır. Bu sebeple de yapılan çalışmaların önemli bir süreç içermesi gerekli olmaktadır. Ayrıca yapılan bu çalışmaların pazarlama süreci, oldukça dikkatli bir şekilde yönetilmeli ve aynı zamanda kontrol edilmesi gereklidir. Bu nedenle başarılı bir ARGE çalışmasının ortaya çıkarılabilmesi için akabinde çalışmakta olan ekibin performansına da bağlıdır.

ARGE nedir? Sorusunun içinde olan diğer bir konuda bu arge çalışmalarının ana amacı nedir? Sorusudur. Bunun cevabı olarak ise, yapılan ürün ve hizmetlerin pazara sürülmesi amacı en bilindik ve en önemli olan amaçtır. Bununla birlikte olarak, şirket karlılığını artırmakta oldukça önemli amaçlardır. Bu nedenle arge bir tür şirket uygulaması sayılabilmektedir. Fakat klasik şirket uygulamasından farklı olarak işleyen bir sürece sahiptir. ARGE’de planlanmakta olan başarı daha çok uzun vadeli başarılardır. Bu sebeple de anında kar beklentisi söz konusu değildir. Bu durumun yerine şirketlerin daha uzun vadede kar elde etmesine olanak sağlayacak uzun ve hassas projeler çalışması içerisinde yer alan bir merkezdir. ARGE şirketlerin kalitesini artırmaya yarayan en önemli noktalardan biri olmaktadır.

Bunun dışında önemli olan nokta ise ARGE’nin nasıl yapıldığıdır. ARGE nedir? sorusu kadar ARGE’nin nasıl yapıldığı da oldukça önemli konulardan biridir. ARGE, sistematik bir plan olmadan yapılması mümkün olmayan bir alandır. Bu sebeple de arge sistematik bir plan dahilinde uygulanmaktadır. Belirli bir programa bağlı kalınarak yapılan bir çalışma alanı olarak bilinir. Bu programların ilk aşamasında gözlem oldukça önemlidir. Bu gözlem sürecinde hissedilir bir durumda olan bir ihtiyaç kontörlü yapılmaktadır. ARGE’nin her aşaması oldukça önemlidir. Fakat tespiti doğru yapabilmek için ilk olarak doğru ve dikkatli bir gözlemin yapılması gereklidir.

Dolayısıyla gözlem aşamasında gerekli olan tüm araştırmalara yapılarak çalışmaya devam eder. Daha sonrasında ise yapılan gözlem sonucunda ulaşılan yeni bilgilerin uygulanabilirliğine bakılarak çalışmaya yeni boyutlar kazandırılır. Bu aşama sürecinde teorik ve aynı zamanda deneysel pratiklerden yararlanılır. Akabinde ise, deneysel geliştirme süreci başlar. Bu süreçte ise hedeflenen ürün ya da hizmetlerin geliştirilmesi tamamlanmaktadır. Bu deneysel gelişim süreci de bir araştırma içermektedir. Yapılan araştırma boyunca ise önceden hazırlanmış olan plan ve programa bağlı kalınmaktadır. Bu sayede ise ARGE çalışmalarına başlamadan önceki amaçlanan tasarılar üretilerek hizmete sunulmaktadır. ARGE nedir? Sorusunun yanıtı olarak en kapsamlı bilgi bu şekilde verilmektedir.

Son Yazılar